Praktisk information
Här finner du en mängd praktisk information som kan vara användbar för både gamla, nya och blivande medlemmar!
När du köper en bostadsrätt så köper du rätten att bo i föreningens lägenhet. Du är då delägare i föreningen, som i sin tur äger fastigheten. Det innebär, att du kan vara med och påverka det som sker i föreningen. Du köper egentligen nyttjanderätt till din bostad, dvs. rätten att bo i en av föreningens lägenheter.
En gång om året hålls en årsstämma. Då väljs en styrelse av de boende. Styrelsens uppgift är att förvalta föreningens egendom vilket bland annat innebär att se till att reparationer och underhåll genomförs enligt den fastställda underhållsplanen. Styrelsen skall även se till att föreningens stadgar efterlevs och att årsstämmans beslut genomförs.
Avgiften du betalar per månad kan du vara med och påverka genom att aktivt vårda föreningens egendom. Att deltaga på de gemensamma städdagarna är bara ett sätt.
Storleken på avgiften (som alltså inte är vanlig hyra) är enbart beroende på föreningens intäkter och kostnader. Högre kostnader betyder högre månadsavgift!
Vi är som ekonomisk förening helt självständiga, men har valt att tillhöra Riksbyggen som organisation samt att av dem köpa ekonomisk och teknisk förvaltning liksom fastighetsskötsel.
Här hittar du all information kring din förening, bostad, gemensamma utrymme, regler, etc.
A – Ö pärmen skall finnas i varje lägenhet. Finns inte pärmen vid flyttning så debiteras du kostnaden för en ny pärm.
Den som kommer på att det saknas någon information ombedes att berätta detta för styrelsen så kan vi komplettera med det.
Alla taggar till vårt låssystem är kodade. Alla lås har en loggfunktion. Det betyder att nyckelansvarig kan se när och vem som aktiverat låset vid en viss tid.
Till varje lägenhet hör minst 2 st ordinarie taggar som går till grindar, entrédörrar, tvättstugor
och vindar. Taggar kan programmeras efter önskemål t.ex. till motionsrum, bastu etc (avgift erläggs för nyttjande av respektive anläggning).
Extrataggar går att beställa mot en programmeringsavgift på 150 kr per tagg.
Till varje lägenhet hör också minst 2 st Kabanycklar med ett blått grepp. Dessa nycklar används i bl. a. matförråd och cykelgarage.
Taggar och nycklar beställer du genom att ringa Riksbyggen Dag & Natt.
Vid förlust av tagg eller nyckel, anmäl detta omedelbart till Riksbyggen Dag & Natt.
Enligt brandinspektionen får inte mattor, barnvagnar, cyklar, rollatorer och andra lösa saker förvaras i trapporna.
Alla luckor till sopnedkasten skall dessutom vara stängda.
Garageplats kan hyras för 360 kr/månad. För närvarande är det ca. 1 års väntetid.
P-plats kan hyras för 160 kr/månad.
Det är Riksbyggen som har hand om ovanstående och inte Styrelsen. Vänligen kontakta Riksbyggen Dag & Natt på telefonnummer 0771-860 860.
Besöksparkering finns på parkeringsdäcket, uppkörning framför trappa 22 samt därefter till höger platserna 857 – 865. Här gäller att man har parkeringstillstånd samt P-skiva i framrutan. Man får då parkera i 4 tim. Det finns 2 st. 3-dygns parkeringstillstånd att låna, bokas genom Riksbyggen Dag & Natt på telefonnummer 0771-860 860.
Cykelförråd kan hyras för 25 kr/månad som betalas kvartalsvis. Tänk på att låsa er cykel inne i cykelförrådet.
Det är Riksbyggen som har hand om detta och inte Styrelsen.
Vänligen kontakta Riksbyggen på telefonnummer 0771-860 860.
Det finns ett tilldelat förråd för varje lägenhet. Förråden finns antigen i källaren eller vindarna.
Angående andrahandsupplåtelse (i dagligt tal kallat andrahandsuthyrning):
- Föreningen beviljar högst 6 månaden åt gången vid normal andrahandsuthyrning.
- Vi beviljar max 1/år vid provboende i förhållande. För övrigt gäller bostadsrättslagens regler.
- Blanketten finns att hämta HÄR och på Riksbyggens boendewebb/blanketter.
Som bostadsrättshavare bör du kolla upp vilka regler som gäller vid upplåtelse av bostadsrätt i andra hand. Information om andrahandsupplåtelser hittas på Riksbyggens hemsida, www.riksbyggen.se.
Observera att föreningen tar ut en avgift vid upplåtelse i andra hand av dig som bostadsrättshavare. Detta enligt föreningens stadgar. Avgiften per år får högst uppgå till ett belopp motsvarande tio (10) procent av gällande prisbasbelopp för året lägenheten är upplåten i andra hand. Om lägenheten upplåts under del av år beräknas den högsta tillåtna avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten.
Observera att du som bostadsrättshavare alltid är betalningsansvarig gentemot föreningen. Vi rekommenderar därför att du som bostadsrättshavare alltid anger att avier och andra meddelanden skickas till adressen där du bor under uthyrningstiden.
Matavfallet kastas i befintliga inkast utanför trappa 10-12 och 20-22.
Det är strikta regler som gäller för sortering av matavfallet. Du lägger matavfallet i avsedda matavfallspåsar av papper som föreningen tillhandahåller (finns att hämta i respektive källargång). Det går INTE att använda så kallade nedbrytningsbara plastpåsar, sådana skapar bara problem i återvinningsprocessen.
OBS! Det är endast matavfall som får kastas i papperspåsarna.
Här finns VA Syds instruktion om att sortera.
Här kan du läsa om varför du INTE kan använda andra typer av påsar.
För matavfallet betalar vi 100 kr./ton
För restavfallet betalar vi 1200 kr./ ton
Sortera rätt och föreningen (alltså du själv) sparar pengar.
Vid gaveln på trappa 26 finns vår källsortering. Det är viktigt att du respekterar reglerna för vad som får slängas.
Sortera rätt! OBS! Vid felsortering drabbas vi av extra kostnader!
Varje felsortering blir en kostnad för föreningen. Det är du själv som blir drabbad av extrakostnad genom höjda avgifter. Det är vi boende som får betala alla kostnader.
De boende som dumpar skräp vid källsorteringen kommer att faktureras för bortforsling av dessa.
Vi beställer en container för grovsopor två gånger om året, så om du har stora saker att slänga MÅSTE du vänta på containern. Det kommer information på anslagstavlorna om när det blir dags.
Vi har avtal för bredband och IP-telefoni med Net at Once.
100/ 100 Mbit/s + IP-telefoni ingår i månadsavgiften.
Alla lägenheter tilldelas en mediabox för bredband och IP-telefoni. VIKTIGT! Mediaboxen tillhör lägenheten.
Det finns ett antal boxar som inte är hämtade. Dessa går att hämta vid expeditionsöppet första tisdagen i månaden mellan kl. 18.00 – 19.00.
Har ni problem med inkopplingen ring Net At Once på 0470-592798.
Föreningens kabel-TV är ansluten till ComHem’s digitala tjänster. I utbudet ingår ComHem’s basutbud. ComHem levererar digitala sändningar. För mer info gå in på ComHem’s hemsida.
Föreningen har inte längre någon intern-TV-kanal. Aktuell information finns istället på denna hemsida.
Du som är nyinflyttad måste koppla porttelefonen till den telefon du vill kunna öppna porten med (fast eller mobil). Det gör du genom att ringa Dag & Natt på 0771-860 860.
När din besökare ringer upp dig via porttelefonen så svarar du som vanligt, och för att släppa in din gäst trycker du 5:an och avslutar. Detta gäller oavsett om du använder en mobiltelefon eller en separat knappsats, typ ton-sändare eller tonvalsdosa.
Om du INTE vill öppna lägger du bara på luren. Släpp aldrig in någon okänd person i våra fastigheter!
Malmöhus18 har nio tvättstugor, fyra i sexvåningshuset och fem i åttavåningshuset. Alla tvättstugor i huset är identisk lika, och har samma tvättider. I varje tvättstuga finns 2 st. tvättmaskiner och 1 st. torktumlare. Utanför varje tvättstuga är 1 st. torkskåp och 1 st. torkrum tillgängligt, detta för att kunna utnyttja tvättstugorna optimalt.
Tänk på att rengöra filtren på torktumlarna och torkskåpen! Städanvisningar finns i tvättstugorna.
Varje bostadsrättsinnehavare disponerar en 2-maskiners tvättstuga med torktumlare, torkskåp och torkrum. Tvättiden är tre timmar. Du kan boka ett pass åt gången, totalt sex pass i månaden. Tider bokar du på bokningstavlan i tvättstugekorridoren med din tagg (nyckel) eller via APTUS-appen i din smarttelefon.
Instruktion för APTUS-appen: Aptus Home (öppnas i nytt fönster).
En grundförutsättning för ett trivsamt boende inom Malmöhus18 är att var och en visar ömsesidig respekt för de ordningsföreskrifter och anvisningar som gäller för våra tvättstugor.
Rök inte på balkongerna så att dina grannar störs, d.v.s. att röken kommer in på deras balkonger.
Använd inte balkongerna till vädringsplats utanför inglasningsfönstren. För att begränsa värmekostnader bör inte balkongfönster och dörr stå öppen under den kalla årstiden.
Det är inte tillåtet att själv måla, tapetsera eller på annat sätt ytbehandla den inglasade balkongens väggar, tak eller balkongdörrs- respektive vardagsrumsfönsters utsida mot balkongen. Detta tillhör fasadunderhållet. Vid behov av målning på balkongen – kontakta styrelsen.
I vår parkliknande trädgård finns ett antal uteplatser som ger oss möjlighet att umgås och njuta av miljön.
Lämna aldrig matrester i trädgården eftersom detta lockar till sig både fåglar och råttor.
Föreningens trädgård är utrustad med trevliga grillplatser. Du bokar tid på speciella listor i entré 14 från gårdssidan. Det är förbjudet att använda engångsgrillar utanför grillplatserna.
Lämna aldrig matrester när du grillar eftersom detta lockar till sig både fåglar och råttor.
Respektera angivna regler och lämna platsen som du själv önskar finna den i.
Hundar och andra sällskapsdjur får inte motioneras i trädgården. De skall hållas kopplade inom fastighetens tomt. Tänk på att alla inte tycker om hundar, är allergiska eller t.o.m. rädda för dom.
Använd inte våra rabatter som hundtoaletter.
Fastigheternas 4 serviser är ombyggda för gemensam el. Detta innebär att vi tillsammans köper in el betydligt billigare än vad man som enskilt hushåll skulle kunna gjort. Man beräknar en besparing per år på c:a 1500 kr. i snitt för ett normalt förbrukande hushåll. Varje hushåll betalar för sin egen förbrukning och debitering sker via månadsavin med fyra månaders förskjutning.
Styrelsen har beslutat att fr.o.m. 2011-01-01 köpa energin via Riksbyggen från Luleå Energi (vattenkraft). Föreningen har tecknat ett avtal som heter ”Aktiv El” vilket innebär att månadsvis upphandling görs på elbörsen för att säkra låga och stabila energipriser. I och med att Riksbyggen sköter detta för föreningar i hela landet så handlar det om stora kvantiteter vilket ger konkurrenskraftiga priser.
Värmen levereras via fjärrvärme från Eon.
I vissa lägenheter finns så kallade innegivare. De mäter lägenheternas temperatur och optimerar vår värmereglering. I de lägenheter som innegivare är placerade gäller följande:
- Givarna tillhör lägenheten, lägenhetsinnehavaren ansvarar för att givaren inte skadas, flyttas eller avlägsnas från monteringsplatsen.
- Föreningen kan kräva återställande/ställa krav på ersättning för kostnaden att återställa givaren.
- Varje givare är uppkopplad till vårt värmesystem med ett unikt nummer kopplat till en viss lägenhet.
- Flyttas givaren registreras detta automatiskt i värmecentralens larmlista.
- Givaren mäter endast lägenhetens temperatur.
- Givarnas antal, värde och placeringar optimerar värmereglering.
- Skulle givaren släppa från monteringsstället kontakta felanmälan.
Vid renovering där innegivare måste flyttas, måste du kontakta föreningens styrelse.

Så här ser en innegivare ut.
Föreningens policy är att alla tar ansvar för sitt handlande. Detta gäller även rökare. Rökning är givetvis förbjuden i alla våra gemensamma utrymmen.
Alla gemensamma utrymmen är utrustade med seriekopplade brandvarnare som indikerar och utlöser för alla typer av värme och rökutveckling.
Om du upptäcker ohyra i din lägenhet ska du omedelbart kontakta Riksbyggen Dag & Natt, tel. 0771-860 860.
Föreningen har inga lokaler för uthyrning.