Våren kommer nu med full kraft och det märks inte minst på hur vackert våra träd börjar blomma. Återställningsarbetet på marken efter entreprenaden är också påbörjad och bidrar till att vår trädgård blir fin igen.

Några medlemmar har undrat över garantierna för fönster och persienner.
Garantitiden för fönsterna är 10 år. Därefter övergår underhållsansvaret på föreningen.
För persiennerna är det 5 år, och sedan övergår ansvaret på bostadsrättshavaren.

 Styrelsen önskar alla medlemmar en trevlig helg!

Tidig morgon under höst och vår – det är tillfällen då kondens och imma vanligtvis dyker upp på utsidan av moderna fönster. Anledningen? Att den fuktiga luften är varmare än glaset. Luft ändrar temperatur snabbare än vad materialet glas gör. Därför är glaset, som långsamt kylts ner under natten, fortfarande svalt på morgonen när utomhusluften börjat stiga. Allt eftersom solen värmer upp under dagen kommer glaset komma i kapp och imman försvinna.

Och även om det kanske är trist att titta på ett immigt fönster så är det faktiskt något positivt. Det betyder nämligen att glaset i ditt fönster effektivt isolerar värmen i ditt hem. Hade den yttre glasskivan i ditt fönster varit varmt hade det betytt att värme sipprat ut inifrån. Med andra ord är det inget som är fel – kondensen på utsidan är ett tecken på att du har investerat i välisolerade fönster med lågt U-värde. Eftersom fönstrens utsida är tillverkat för att stå emot väta och tål hög fuktbelastning är det ofarligt med imma på utsidan.

Få bort imma på utsidan av fönster

Även om utvändig kondens och imma är ofarliga för dina fönster kan det vara skönt att slippa. Vad kan du då göra för att minska imman?

  • Tvätta fönstren. Ett smutsigt glas gör det lättare för kondensen att få fäste.

Källan till denna information är Elitfönster.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Styrelsen önskar alla medlemmar en Glad Påsk! Vi vill också påminna om att grillsäsongen drar igång och att grillplatserna går att boka från 1 april.

Viktigt:

  • Boka tid och plats för grillning på listorna i trappa 14.
  • Egen grill ska placeras på plattläggningen.
  • Var uppmärksam – grilla på ett säkert sätt, tänk på brandfaran!
  • Den som bokat grillplatsen är ansvarig för att bord och bänkar torkas av samt att matavfall och sopor tas med efter avslutad grillning.
  • Grillplatserna är inte någon lekplats, vårdnadshavarna är ansvariga för sina barns säkerhet.

Vår förhoppning är att alla som bokar grillplatserna ska kunna njuta av god mat och en fin gemenskap tillsammans!

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Medlemskap i Motionsrum och/eller Bastu söker man via mail till styrelsen, info.malmohus18@gmail.com.

Är man medlem och inte längre vill vara det så ska man avsluta sitt medlemskap senast vid årsskiftet så att en ny årsavgift inte tas ut då medlemskap förlängs med automatik 1/1 varje år.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Från och med den 26 mars 2024 kommer kamerabevakning i alla entréer, källaringångar, korridorer vid tvättstugor, garaget samt källsorteringen att vara i gång.

Brf Malmöhus18 följer Datainspektionens riktlinjer, sker det någon incident är det endast två av styrelsen utsedda som har tillgång till materialet.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Bilnycklar upphittade eller rättare sagt inlämnade till styrelsen efter att de hängt på anslagstavlan i trappa 10 i ca en månad. De kan återfås mot beskrivning antingen via mail eller på Expeditionen den 2/4 mellan kl. 18-19.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Märker du skillnaden!? Ja, vi gjorde en storstädning av vårt motionsrum. Dammsugning i varje hörn, avtorkning av maskiner och redskap, polering av vissa delar – framförallt på spinningcykeln, skurning av golvet så att knäna sprack! Avslutningsvis använde vi ångtvätten och rengjorde alla handtag och styren… Det behövdes verkligen. Allt detta för att vi ska fortsätta att trivas med träningen.
Vi gjorde även ett lättare underhåll av redskapen – för mår dessa bra så blir det roligare att träna och vi slipper onödiga reparationskostnader.

Men det krävs fortfarande både stora och små insatser från dig för att detta ska fungera  varje gång du tränar. Du kan inte tro att dina uteskor är rena… Och det är OK att påpeka för sin granne att det är bara inneskor som gäller. Tar du med dig en handduk som du lägger över på vissa maskiner när du kör hårt så att svetten bara rinner nedför ansiktet? Exempelvis så hade styret på spinningcykeln mått bra av det. Torka av så mycket det går… Men du kan redan allt detta, eller hur?

Fortsätt att ha kul och hör av dig om något är på tok!
Mer om gymmet här

Med vänliga hälsningar Styrelsen

Inglasningen är ett vind- och regnskydd för balkongen, inte en utökning av bostadsytan. Normalt avleds regnvatten på utsidan av inglasningen, men i vissa exceptionella fall kan det förekomma att regnvatten tränger in på balkongen.

 

Det finns riktlinjer på hur mycket regnvatten (och vind) som kan tränga in. Vid vindstyrkor under 20 m/s kan det röra sig om ett maximalt läckage på 3 dl regnvatten per dygn. Generellt klarar inglasningen att stå emot väder och vind på ett bra och säkert sätt. Men man kan inte möblera och ha mattor som inte tål vatten, utan risk för att de skadas. Det finns för övrigt en ränna i golvet längst ut mot balkonginglasningen. Den är är avsedd att samla upp vatten som har läckt in och bör inte täckas över.

 

Kondens kan bildas på glasen vid olika tillfällen. Orsaken är oftast att balkongdörren står öppen. Då strömmar den varma inneluften ut och träffar det kalla ytterglaset med kondensbildning som följd. Snabba väderomslag från regn till solsken eller riklig växtlighet på balkongen kan också orsaka kondens. Detta är normalt och inget fel på inglasningen.

För att kondensen ska försvinna så fort som möjligt är det bäst att genomlufta balkongen.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Nu finns ny information om biljetter via Skådebanan. Teater, musikal, opera…
Läs här!

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Du kan lägga in porttelefonens nummer som kontakt i din telefon för att enkelt se att det är porttelefonen som ringer.
För trapporna 4 – 14 så har porttelefonen nummer 079 065 70 50
För trapporna 16 – 26 så har porttelefonen nummer 079 065 70 51

När din besökare ringer upp dig via porttelefonen så svarar du som vanligt, och för att släppa in din gäst trycker du 5:an och avslutar. Detta gäller oavsett om du använder en mobiltelefon eller en separat knappsats, typ ton-sändare eller tonvalsdosa.

Om du INTE vill öppna lägger du bara på luren. Släpp aldrig in någon okänd person i våra fastigheter!

Du som är nyinflyttad måste koppla porttelefonen till den telefon du vill kunna öppna porten med (fast eller mobil). Det gör du genom att ringa Dag & Natt på 0771-860 860.

Vänliga hälsningar Styrelsen