Text hämtat från Morups Fönster
Varför blir det kondens på utsidan av fönstret?
Den utvändiga kondensen uppstår när fönstret har ett lågt u-värde, runt 1,1 eller lägre. Den utvändiga kondensen bildas eftersom värmen inomhus hindras från att ta sig ut av den energieffektiva glaskassetten, därmed når inomhusvärmen inte det yttersta glaset. När det yttersta glaset är kallare än omgivande luften utomhus uppstår kondens. 
Fenomenet är mest märkbart under klara, kalla nätter på våren och hösten när värme från jorden strålar ut i rymden. När den varma, fuktiga luften träffar det kallare glaset, kondenserar fukten och bildar droppar eller kondens på glasets utsida. Effekten kan liknas vid dagg som bildas på gräset en tidig morgon.
Så detta är något som man skulle kunna förhålla sig positiv till. Men många har svårt att bli glada när de vissa dagar inte kan se ut pga. kondens eller frusen kondens, förrän långt fram på förmiddagen.

Kan man göra något åt det?

Nedan är hämtat från en artikel i Byggahus.se från den 20 aug 2013

Det finns ett enkelt sätt att slippa imma på utsidan av de moderna välisolerade fönstren!
Det är bara att gnida in utsidan med koncentrat diskmedel och sedan polera ut det med en torr(!) trasa tills det ser bra ut. Vi gjorde det för en dryg vecka sedan och det har inte funnits ett spår av imma sedan dess, trots en del klara nätter som alltid brukar orsaka imma. Då har det ändå kommit flera skyfall med slagregn mot rutan och vi trodde att nu sköljs nog diskmedlet bort, men det håller sig fortfarande klart!

Kan var värt att prova.

I alla laddbara produkter såsom mobiltelefoner, bärbara datorer, hår- och skäggtrimmer, el-cyklar, elfordon osv, finns någon form av batterier.
Olika batterier medför olika risker.
Risken för bränder i batterier är visserligen relativt låg, men att ha det rekommenderade brandskyddet hemma är ett bra sätt att skydda sig om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna.

Här har vi samlat några av MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) råd om hur du kan ladda dina batterier säkert.
OBS! Det är viktigt att veta vilken typ av batterier det är du har eftersom olika batterier har olika risker.

MSB:s råd:

  • Var uppmärksam på skador på batterier – ett skadat batteri har en större risk att börja brinna.
  • Ladda på hårt underlag med avsedd och CE-märkt laddare. Ladda inte i till exempel sängen eller nära liknande, brännbara material.
  •  Byt ut elektrisk utrustning som har synliga skador, luktar bränt eller låter konstigt. Exempel på skador kan vara trasiga elkontakter eller klämda sladdar.
  •  Undvik om möjligt laddning i hallen. Hallen är oftast din ordinarie utrymningsväg och den vill du helst inte blockera genom en brand.
  •  Om du laddar när du är vaken ökar dina chanser att lindra skador om olyckan ändå skulle vara framme.  Med fungerande brandvarnare kan du tidigt upptäcka en brand. Ha minst en fungerande brandvarnare hemma, gärna fler – det gäller all bostäder, alltid.
Fönster i källaren skall hållas stängda.
Våra nya fönster i källaren är mycket enklare att öppna jämfört med de gamla vi hade.
De är också enklare att stänga.
Men tyvärr så slarvas de med att stänga dem framförallt i motionsrummet men också i tvättstugorna.
Naturligtvis så kan man ha fönstret öppet under tiden man tränar i motionsrummet eller tvättar i tvättstugan.
Men när man är klar så skall man ställa i ordning, städa och stänga fönstret innan man går därifrån.
Om det är så att någon annan kommer in i motionsrummet samtidigt som du, men du går därifrån innan, så påminn den andra personen om att den nu har ansvar att stänga fönstret.
Fönstret skall vara stängt så att inget obehörigt tar sig in i fastigheten.
Blir det inte någon bättring med att stänga fönsterna så kommer vi tvingas att låsa dem.
Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Då och då blir det stopp i våra sopnedkast. Vid dessa tillfällen är det uppenbart fel saker som har kastats, såsom pizzakartonger, lådvin, galjar, pärmar, sopsäckar osv.

Förutom att det drabbar alla boende som inte kan slänga sina hushållssopor så leder det till en onödig kostnad vi alla i föreningen får vara med och betala. Den som orsakar stopp i sopnedkastet kan därför komma att debiteras för kostnaden det innebär att avlägsna stoppet.

Släng därför inte sopor som inte passerar själva inkastet utan måste tryckas ned i systemet utan bär istället iväg det till källsorteringen vid gaveln på trappa 26 och hantera det även där så att det inte orsakar stopp. Det som inte går att slänga i vår källsortering ska fraktas till återvinningscentral. På så sätt tar vi i föreningen ett gemensamt ansvar för en miljömässig och effektiv hantering av våra sopor.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Om man i efterhand upptäckt fel, brister och skador till följd av fönsterbytet i lägenheterna så är det viktigt att man så snart som möjligt felanmäler detta.
Bäst är att ringa till Riksbyggens felanmälan telefonnummer 0771-860 860 och göra en felanmälan. Viktigt är att man anger att felet är garanti.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Cykelförråd finns för uthyrning.

Riksbyggen ansvarar för dessa kölistor, ring Riksbyggen Dag & Natt och ställ dig i kö.
104 cykelförråd står till förfogande. Förråden är avsedda enbart för cyklar, rullatorer och barnvagnar.
Av brandskäl får andra saker inte placeras i förråden.

Vi har som skyldighet att kunna tömma och återställ våra cykelförråd på 48 timmar utan experthjälp om MSB hör av sig och utrymmena ska användas som skyddsrum.

Uppsägning av förråd kontakta Riksbyggen 0771-86 08 60. OBS! Cykelförråd medföljer inte lägenhetskontraktet.

Med vänliga hälsningar

Styrelsen

Vy från trappa 26

Mitt badrumsfönster är låst. Var finns nyckel till att öppna det?
Nyckel finns att låna. För att låna nyckel så anmäler man till Riksbyggen Dag & Natt telefon 0771-860 860. Du kan även logga in på Mitt Riksbyggen och göra en felanmälan där.

Fler vanliga frågor hittar du på vår hemsida under Vanliga frågor.

Vänliga hälsningar Styrelsen

 

Föreningens trapphus får inte vara en säkerhetsrisk!

Om det skulle börja brinna är våra trapphus räddningstjänstens väg in för att släcka branden. Även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram snabbt. Trapphus och andra utrymmen som är avsedda för utrymning ska därför, och utan undantag, vara fria från all typ av förvaring oavsett hur det är placerat. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kräver att vi i föreningen gemensamt tar ansvar för att dessa brandregler efterlevs.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

På grund av den instabila väderleken flyttar vi kak- och sticklingsminglet till Träffpunkten (källarplan tr 26)!
Vi ses där kl 14-16!

Hälsar
Karolina, Madeleine och Ewe

Vad härligt att vi kan grilla i vår fina trädgård!
Här är några saker vi måste tänka på:

  • När askan har kallnat ska den slängas i de nya ask-hinkarna. Askan får absolut inte spridas i rabatterna. Inget annat än aska får kastas i ask-hinkarna. I fortsättningen kommer vi att ha kompostbehållare på gården och askan kommer att komposteras.
  • Respektera de bokade tiderna på grillplatserna. Bokningslistor finns i tr 14, utgången mot trädgården.
  • Städa efter avslutad grillning.

Njut av grillningen önskar Styrelsen

 

Släng askan i ask-hinken!